HÆMORIDER ELASTIKBEHANDLING

Hæmorroider er udvidelse af vener (åreknuder) i tarmåbningen. Deres årsag kendes ikke. I de lettere tilfælde sidder hæmorroiderne overvejende inden for tarmåbningen, og behandlingen kan foregå ambulant uden bedøvelse ved elastikbehandling.

Behandling
Princippet i behandlingen af disse lette tilfælde er, at man med en elastik afsnører hæmorroiden, så den "visner" og falder af.

Lægen indfører en lille tragt i tarmåbningen og fatter hæmorroiden med en pincet eller en lille sugeskål. Med et særligt apparat skubbes en udspændt elastik ned over hæmorroiden, der herved afsnøres. Hæmorroiden "visner" og afstødes i løbet af ca. en uge.


Efter behandlingen
De første dage efter behandlingen kan der være lidt blødning ved afføringen. De kan beskytte tøjet med en ble eller lignende.

Der er ingen grund til at ændre hverken spise- eller afføringsvaner. De må tørre Dem på sædvanlig måde efter afføring og gerne bruge telefonbruser eller bidét.

Af og til finder lægen det nødvendigt med kontrol undersøgelse af endetarmen efter ca. 6-8 uger.


Smerter
Hvis der kommer smerter, vil 1 g paracetamol (2 stk. Panodil) som regel være tilstrækkeligt.


Komplikationer
I sjældne tilfælde kan elastikken glide af for tidligt, hvorved der eventuelt kan opstå blødning, som er større end en sædvanlig hæmorroideblødning. Ved betydende blødning bør De derfor for en sikkerheds skyld henvende Dem på skadestuen eller vagtlæge mhp. vurdering af tilstanden.

Har De problemer eller spørgsmål i øvrigt, ring da til klinikken.


Genoptagelse af arbejde
Arbejde kan påbegyndes straks.