KIKKERTUNDERSØGELSE AF MAVESÆKKEN (GASTROSKOPI)


Undersøgelsen udføres via munden eller næsen (afhængig af lægens udstyr) med en lang bøjelig kikkert, hvor igennem der kan føres instrumenter til udtagning af vævsprøver. For at folde mavesækken ud blæses der luft i mavesækken. Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er forandringer i mavesæk eller spiserør (sår, betændelse, spiserørsbrok, forsnævringer eller kræft).

Før undersøgelsen
De skal faste og tørste 6 timer før undersøgelsen.
Eventuel nødvendig medicin kan indtages med en mundfuld vand.

HVIS De får følgende mavesårsmedicin: Nexium, Losec, Lanzo, Pantoloc eller Pariet - bedes De undlade at tage medicinen 1 uge før undersøgelsen - hvis det overhovedet er muligt - da det ellers kan være vanskeligt at påvise eventuelle bakterier. De kan i stedet indtil 1 døgn før undersøgelsen tage håndkøbsmedicin mod syre (syreneutarliserende flydende medicin, tyggetabletter, Acinil, Kuracid eller lignende).

HVIS De skal have beroligende medicin ved undersøgelsen skal De selv sørge for hjemtransport.


Undersøgelsen
Næse og evt. svælget bliver lokalbedøvet med creme eller spray.
Undersøgelsen foregår i venstre sideleje. Kikkerten føres ind i gennem næsen (eller eventuelt munden), hvorefter De bliver bedt om at lave en synkebevægelse, for at kikkerten kan komme ned i spiserøret. Der er masser af plads til at trække vejret både gennem næse eller mund.

Undersøgelsen varer 3-5 minutter. De fleste patienter finder undersøgelsen let til moderat ubehagelig på grund af opkastningsreflekser.

Enkelte finder undersøgelsen mere ubehagelig og kan have behov for beroligende medicin. Dette gives som en indsprøjtning i en blodåre.


Efter undersøgelsen
Hvis der er givet lokalbedøvelse med spray, må De først spise og drikke efter 1½ time på grund af risiko for at få maden i luftrøret.

Hvis De har fået beroligende medicin, må De ikke arbejde eller køre bil samme dag, og De skal sørge for hjemtransport (pårørende eller Falck).

Hvis De ikke har fået beroligende medicin, kan De tage på arbejde.


Komplikationer
Ses stort set aldrig ved denne undersøgelse.