KIKKERTUNDERSØGELSE AF TYKTARM (KOLOSKOPI)


Patientinformation: Udrensning af tarmen med Picoprep og Toilax

Du skal have foretaget en koloskopi. For at opnå det bedst mulige resultat er det vigtigt, at tarmen er helt ren. Dette opnås, hvis du følger nedenstående instruktion. Det er vigtigt, at du følger disse instruktioner og IKKE dem fra æsken.
Hvis du har en kendt nyresygdom, skal du kontakte os, da du så skal have et andet præparat til udrensning.

 

TRE DØGN FØR UNDERSØGELSEN

Du må ikke spise brød med kerner, frugt, grøntsager, hørfrø eller lignende. Du må heller ikke spise jerntabletter. Det er bedst, hvis du spiser en let kost og dagligt drikker to til tre liter væske. Du bør dog undgå mælkeprodukter.

 

TO DAGE FØR UNDERSØGELSEN (samme kost som igår)

 •  KL. 18:00 TAG 2 TOILAX TABLETTER (afføringsmiddel)

DAGEN FØR UNDERSØGELSEN

 •  KL. 08:00 TAG de sidste 2 TOILAX TABLETTER

Til morgenmad og frokost må du kun spise fødevarer, der er bskrevet i de følgende eksempler:
Til morgenmad:

 • Kogt eller pocheret æg
 • Hvidt brød (f.eks. toast) med skrabet smør eller margarine
 • Kaffe eller te, uden mælk

Til frokost som skal spises senest kl. 12:00.

 • Kogt eller grillet hvid fisk eller kyllingekød
 • Kogte kartofler uden skind, hvide ris eller hvid pasta
 • Hvidt brød

EFTER FROKOST MÅ DU KUN DRIKKE/SPISE KLARE VÆSKER. 

Drik gerne forskellige væsker - du kan vælge mellem æblejuice/appelsinjuice (uden frugtkød), kaffe/te (uden mælk), saft, sodavand gerne med sukker, boullion uden fyld. Der må IKKE indtages mælkeprodukter/proteindrik.

 • KL 21:00 TAG det første brev med PICOPREP (rørt i et glas vand) og drik 1½ liter klare væsker.

PÅ UNDERSØGELSESDAGEN

 • 5 Timer før undersøgelsen, TAG det andet brev PICOPREP og drik 1½liter klare væsker.

Du må fortsat intet spise på undersøgelsesdagen, dette gælder også tyggegummi, pastiller og bolsjer. Du må drikke vand og tyndt saft indtil lige før undersøgelsen.

 • Udrensningen vil resultere i en del vandige diarréer. Det er nødvendigt at være i nærheden af et toilet og det kan ikke anbefales at forlade hjemmet så længe udrensningen med PICOPREP står på.
 • Det kan gå ud over nattesøvnen.
 • Man kan få mavekneb.
 • Mange bliver irriterede ved tarmåbningen. Smør denne med en god fed creme flere gange.

KOLOSKOPI UNDERSØGELSEN

Ved kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) føres en bøjelig fingertyk slange gennem tyktarmen. Kikkerten indføres gennem endetarmen (rectum) og videre op gennem tyktarmen (kolon). Der gives medicin af lægen før undersøgelsen i form af smertestillende medicin og beroligende medicin. (Man må ikke selv køre bil 6 timer efter undersøgelsen, men kan tage offentligtransport hjem)


Specielt indførslen gennem tyktarmen kan være vanskelig. Dette skyldes, at tyktarmen kan være meget slynget, og påvirkningen af tarmen ved disse slyngninger kan føles ubehageligt. Det kan blive nødvendigt at give noget beroligende medicin (dette gives på klinikken i venflon), man må ikke selv køre bil hjem fra klinikken. Undersøgelsen varer 15-45 minutter.

Ved kikkertundersøgelsen kan man fjerne både små og store polypper. En polyp er en udvækst på tarmens slimhinde. Fjernelsen sker ved at indføre biopsitang eller slynge gennem en kanal i kikkerten. Polypper fattes med en af disse og ved at tilsætte en svag strøm fjernes polyppen.


Komplikationer
I meget sjældne tilfælde kan indførelse af kikkerten i sig selv føre til, at tarmen brister (perforation) som følge af selve kikkertens påvirkning eller som følge af luftudspiling.

Ved fjernelse af polypper er der en vis risiko (ca. 1-10‰ = 1-10 ud af 1000) for, at der opstår hul på tarmen (perforation). Hvis dette opstår kan det ske enten i umiddelbar tilslutning til polypfjernelse, eller det kan ske timer til dage senere. Et hul på tarmen er naturligvis en alvorlig komplikation, som kan medføre behov for akut operation.

Efter undersøgelsen
Såfremt De får feber og mange mavesmerter skal De søg læge eller skadestue. Hvis der er foretaget polypfjernelse bør De tage direkte hjem efter undersøgelsen.